Identita

Identita je podle Erika Eriksona dovršením adolescentního vývoje osobnosti. Její naplnění je charakterizováno schopností věrnosti svému poslání, lidem a hodnotám.

V praxi se setkáváme právě v tomto období, že si mladí lidé kladou tyto otázky:
Kdo jsem?
Kým jsem?
Proč tu na světě jsem?
Má můj život smysl?

S tím souvisí otázky na vlastní jedinečnost, originalitu. S odpovědí na otázky je spjata potřeba poznání sebe, stránek pozitivních
i negativních, jejich akceptace, ale také rozvoj sebeúcty a posílení naděje směrem k životu.

Vnímáme-li člověka jako bytost bio-psycho-socio-spirituální, hledání odpovědí mladého člověka a doplnění sebepoznání
i v pozdější dospělé fázi se rovněž odráží v každé rovině osobnosti. Přijetí své pohlavní (sexuální) identity se vztahuje k tělu, ale také
k sociálnímu okolí. Temperamentová charakteristika, intelekt
a obdobně se vztahují k rovině psychiky. Potřeba potvrzení sociální skupinou a otázky, jak jsem vnímán, posilují oblast sociální.
A otázky po smyslu života a jeho naplnění se dotýkají často až sebe-transcendence v oblasti spirituální. Je nutné nezanedbávat žádnou z těchto rovin. Každá z nich i všechny společně se mohou odrážet v krizi identity v různých etapách života.

Přednášky, které byly prezentovány na konferenci v Brně v roce 2024, naleznete v jednotlivých záložkách níže, a to dle pohledu, z jakého se identity dotýkaly.

 

Svědectví Daniela Blacka a Viktora Novitchiho, která zazněla na konferenci v Brně v roce 2024, naleznete v záložce Krize identity.